• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/insanveislam.org/
  • https://twitter.com/insanuislam











Dr. Talip AKBAŞ
takbas5@hotmail.com
Besmele
10/08/2016

Besmele İslam'ın önemli sembollerinden biridir. Kuran'dan öğrendiğimize göre besmele, çok köklü bir tarihe sahiptir.

Şöyle ki, Hz. Nuh kendisine iman edenleri kendi elleriyle yaptığı gemiye bindirir ve içinde besmelenin de olduğu şu cümleyi zikreder: "Bismillêhi mecrêha ve mürsêha" (Geminin yüzüp gitmesi de durması da Allah'ın adıyladır.)

Yine Kur'an'da anlatılan Süleyman (aslm)- Belkıs kıssasında Hz. Süleyman'ın Belkıs'a yazdığı mektup şu cümlelerle başlar: "İnnehü min Süleymana ve innehü bismillehirrahmanirrahim" (Mektup Süleyman'dandır ve Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla (başlamakta) dır."

"Besmeleyle başlamayan her iş, bereketsiz ve sonuçsuzdur." buyuran Hz. Muhammed (s.a.s.) de yazdığı mektuplara, yaptığı sözleşmelere, hep besmele ile başlamıştır. Her meşru işin başında besmele çekmek, peygamberler vasıtasıyla nesilden nesile aktarılan ölümsüz bir prensiptir.

Kur'an'ın ilk inen ayetleri olarak bilinen Alak Suresi de " İkra, bismi rabbi ke'llezi halak" (Yaratan rabbinin adına oku.) ayetiyle başlamakta ve besmeleyi ihtiva etmektedir.

İşe besmele ile başlayan biri aslında şunları peşinen söylemiş olur: Yarabbi ben bu işi başkasının değil sadece senin adına, senin adınla yapacağım. Senin iznin olmadan hiç bir iş olamayacağı gibi bu işimi de senin izninle yapmaya başlıyorum. Ben bu işi senin verdiğin akıl, irade, güç ve kuvvet sayesinde yapabilirim. Sen eğer sadece kas sistemimi tatil etsen, bir çöpü bile kaldıramam. Dolayısıyla acizliğimi itiraf edip izzetine teslim oluyorum.

Buna göre Müslüman her işe besmele ile başlamalı, başında besmele çekemeyeceği işlerden ise uzak durmalıdır.

Besmelede dikkat çeken bir husus da Allah'ın 99 ismi arasından Rahman ve Rahim isimlerinin seçilmiş olmasıdır. Bu durum, her meşru işe koyulan kişinin, rahmet ve merhameti merkeze almasını ifade eder.

Hz. Muhammed (s.a.s.) her durumda besmeleyi bir düstur edinmiş ve hayatın birçok alanında besmeleyi kullanmıştır. Eve girerken, evden çıkarken, mescide girerken, Mescit'ten çıkarken, abdest alırken, namaza başlarken, kurban keserken vs. hep besmele çekmiş ve bizlere de besmeleyi tavsiye etmiştir.

Öteden beri Müslüman toplumun oluşturduğu kültür ve medeniyet besmeleyle öylesine yoğrulmuştur ki, ortaya konulan her eser besmeleden izler taşır. Besmele, Müslüman hayatın çok geniş bölümünde kullanım alanına sahip önemli bir semboldür. Besmele ile çıktığımız bu yolda, bizi besmelesiz bırakma Allah'ım!



2510 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

SORUN NE DOSTUM? - 31/01/2025
Sorun ne dostum?
SAPTIRILMIŞ HAYATLAR, ÇÖKERTİLMİŞ AİLELER Mİ İSTİYORSUNUZ - 21/12/2024
Saptırılmış Hayatlar, Çökertilmiş Aileler mi İstiyorsunuz
MÜSLÜMANLARIN TEMSİL SORUNU VE GELECEK PERSPEKTİFLERİ - 13/11/2024
Müslümanların Temsil Sorunu ve Gelecek Perspektifleri
ORTALIK KOÇTAN GEÇİLMİYOR - 04/12/2023
Ortalık Koçtan Geçilmiyor
ELEŞTİRİ YETKİNLİK GEREKTİRİR - 25/09/2023
ELEŞTİRİ YETKİNLİK GEREKTİRİR
KULLUK ÖZGÜRLÜK MESELESİDİR - 14/03/2023
Kulluk Özgürlük Meselesidir
53. YILA GİRERKEN - 14/01/2023
53. Yıla Girerken
TÜKETİM İSTASYONU YILBAŞI - 28/12/2022
Tüketim İstasyonu Yılbaşı
YAKINLAŞMA ANAFORU - 18/10/2022
Yakınlaşma Anaforu
 Devamı
Üye Girişi
Aktif Ziyaretçi22
Bugün Toplam2110
Toplam Ziyaret5308573
MAKALELER
EĞİTİM SUNUMLARI