• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/insanveislam.org/
  • https://twitter.com/insanuislam











Dr. Talip AKBAŞ
takbas5@hotmail.com
İNSAN ve HAYAT
14/11/2019

Yeryüzünün en değerli misafiri olan insan, Allaha kulluk yapmak için yaratılmıştır. Kulluk, hayatın tamamını sarıp sarmalayan bir şeydir. Bu sorumluluk çerçevesinde hayatı doğru anlayıp doğru yaşamak ve insana emanet edilen bu hayatı hesabı verilebilir bir şekilde değerlendirmek gerekir. Bunun tersi insanın var oluş amacı ile çelişen durumdur.

Hayata Bağlayan Şeyler Nelerdir?

İnsan fıtratının gereği olarak yokluğu değil var olmayı tercih eder. İnsanı hayata bağlayan şey yaşamın devamı için gerekli olan şeylerdir. Kuranın ifadesi ile kadın, çocuk, ekonomik değeri olan altın gümüş, ulaşım vasıtası durumunda olan atlar, koyunlar ekin ziraat (Aliimran, 14) gibi hayatın sürdürülmesi için gerekli olan şeyler insanı hayata bağlamaktadır.

İnsanlar Ne Gibi Amaçlar Edinirler?

Her insanın önceliğine göre farklı amaçları vardır. Amaçsız insan yoktur. Her birimiz amacımızın peşinden gitmekteyiz. Amacını kaybeden kendini kaybeder. Kimi insanlar adalet, ahlak ve merhamete dayalı bir yaşam ile ebedi alemin lütuflarını temel amaç olarak belirlerken, bazı insanlarda dünyanın geçici lezzetlerini temel amaç olarak belirleyebilirler. "Kim öteki dünyada kazanç elde etmeyi isterse onun kazancında bir artış sağlarız: bu dünyada bir kazanç isteyene ise ondan bir şeyler ver (ebil) iriz. Fakat böyle biri, öteki dünya (nın nimetlerin) den hiçbir pay alamayacaktır" (Şura, 20.)

İnsan Tek Başına Yaşayabilir Mi?

İnsan fıtratın bir gereği olarak aile ortamında dünyaya gelir ve toplum içinde yaşar. İnsanın bir takım zafiyetleri onun bu hayatı tek başına göğüslemesini mümkün kılmamaktadır. İnsan zayıftır, insan sınırlıdır, insan daima ikinci bir kişiye muhtaçtır. Ayakları üstüne doğrulması birçok canlıdan daha uzun sürmektedir. Bir el bile tek başına kendini yıkayamıyor diğer ele ihtiyaç duyuyor. İnsan tek başına edemez. Himayeye, sığınmaya, yaslanmaya muhtaçtır. Ne var ki beraberlik kuracağı kişileri iyi seçmelidir. Çünkü insanı çevresi şekillendirecektir. "Kişi arkadaşının dini üzeredir. Sizden biriniz kiminle arkadaş olduğuna baksın." (Ebu Davud, Edeb,19-4833) Mezkûr Hadis, insanın arkadaş seçerken dikkatli olmasını belirtirken "Ey îmân edenler! Allah'tan korkun ve sâdıklarla beraber olun!" (Tevbe, 119) Ayet ise birliktelik kurulacak kişilerin temel vasıflarını nazarlarımıza vermektedir.

Hayatın Önemini Anlamanın Yolları Nelerdir?

Hayat insana karşılıksız verilmiş bir nimettir. Her nimet kıymeti hak eder ve her verilen nimete şükretmek gerekir. Bu, aklında onayladığı bir gerçektir. İnsana hayatı bahşeden Allah hayatın kıymetini ona şükrederek gösterebileceğimize işaret eder. "Bana şükredin sakın nankörlük etmeyin." (Bakara, 2/152).

Güzel Yaşamak Nedir Nasıl Olmalıdır?

İnsanı diğer varlıklardan ayıran bazı özellikler vardır. Düşünüyor olması, bilgi edinme ve bilgiyi üretme kabiliyeti, bilgisini aktarma kabiliyeti gibi özelliklere sahiptir. Bunlar insanı özel kılan hususlardır. İnsani değerlere bağlı olarak başta kendine, yaratanına ve çevresine karşı sorumluluk bilinci ile yaşamak güzeldir. Adalet, ahlak ve merhamet yolunu tutmak hayatı güzelleştiren ilkelerdir. "Erkek ya da kadın, inanmış olması yanında bir de dürüst ve erdemli davranan kimseye hiç şüphesiz arı-duru, hoş bir hayat tattıracağız ve yine şüphesiz böylelerini, yapa geldikleri en güzel şey neyse ona göre ödüllendireceğiz." (Nahl, 97.)

Mutluluk Nedir?

Hayat tekdüze değildir. İnişleri çıkışları, virajları olan bir yolculuktur. Hayat tıpkı iklimler gibidir. Yazı, kışı, baharı, sonbaharı vardır. İnsan hayatı kendi koşulları içinde yaşarsa mutlu olmasını becerir. Olumsuzluklara karşı sabır, nimetlere karşı da şükür duygusu mutluluğu sağlayabilir. Andolsun ki sizi biraz korku ve açlık; mallardan, canlardan ve ürünlerden biraz azaltma (fakirlik) ile deneriz. (Ey Peygamber!) Sabredenleri müjdele! (Bakara, 155.)

 



1761 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

MÜSLÜMANLARIN TEMSİL SORUNU VE GELECEK PERSPEKTİFLERİ - 13/11/2024
Müslümanların Temsil Sorunu ve Gelecek Perspektifleri
ORTALIK KOÇTAN GEÇİLMİYOR - 04/12/2023
Ortalık Koçtan Geçilmiyor
ELEŞTİRİ YETKİNLİK GEREKTİRİR - 25/09/2023
ELEŞTİRİ YETKİNLİK GEREKTİRİR
KULLUK ÖZGÜRLÜK MESELESİDİR - 14/03/2023
Kulluk Özgürlük Meselesidir
53. YILA GİRERKEN - 14/01/2023
53. Yıla Girerken
TÜKETİM İSTASYONU YILBAŞI - 28/12/2022
Tüketim İstasyonu Yılbaşı
YAKINLAŞMA ANAFORU - 18/10/2022
Yakınlaşma Anaforu
GÖNLÜN EN KIYMETLİ İSTİFADESİ - 25/09/2022
Dede-Torun
EKONOMİYİ ETKİLEYEN DÖRT TERİM - 15/09/2022
Ekonomiyi Etkileyen Dört Terim
 Devamı
Üye Girişi
Aktif Ziyaretçi27
Bugün Toplam754
Toplam Ziyaret5019769
MAKALELER
EĞİTİM SUNUMLARI