• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/insanveislam.org/
  • https://twitter.com/insanuislam











Abdurrahman AKBAŞ
a.akbas25@hotmail.com
EN BÜYÜK MİRAS
05/01/2019

İnsan çalışır, çabalar, kazanır ama kazancının pek azını kendisi yer. Hak vâki' olup da dünya denen bu misafirhaneden göç vakti gelince, tükettiğinden belki kat kat fazlasını çocuklarına (vârislerine) bırakır ve gider. Bu kınanacak bir durum değildir elbette.. Hz. Peygamber (sav)'in buyurduğu üzere bir insanın çocuklarını zengin bırakması, onları başkalarına el açar vaziyette bırakmasından daha hayırlıdır. (Buhârî, Cenâiz, 37; Ebu Dâvut, Vesâyâ, 2) Fakat çocuklara maddi zenginlik bırakmak, onlar için başlıbaşına bir iyilik olmayabilir. Çocuklara bırakılanın onlar için hayır olması, onların nasıl bırakıldığına bağlıdır. Zenginlikten önce, gerçekte zenginliğin ve fakirliğin ne olduğunu idrak edecek çocuklar bırakmak gerekir.

İnsanın son yolculuğunda geride bırakacağı en değerli eserlerinden biri, hiç şüphesiz çocukları olacaktır. Nitekim kişinin amel defterinin kapanmasına mani olacak şey de mirastan ziyade vârislerdir. Bir ömürlük çabayla elde edilen malın, hayırsız vârislerin elinde bir gecede heba olabileceği gözardı edilmemelidir. Heba olmasa bile doyumsuz vârislerin nefsî arzularını tatmin yolunda har vurup harman savurmaları, kısa sürede, o mirası devam eden bir menfaat kaynağı olmaktan çıkaracaktır.

Konu insanın ihtiyaç ve arzularıysa, unutulmamalıdır ki bunun karşılığı, dünyanın bütün servetinden daha fazlasını gerektirecektir. İnsan, ihtiraslı bir varlıktır. Hep daha fazlasını ister. Hz. Peygamber (sav)'in ifadesiyle "İnsanoğlunun iki vadi dolusu malı olsa, bir üçüncüsünü de ister. İnsanoğlunun karnını topraktan başka bir şey doyurmaz..." (Buhari, Rikak, 10) Bu ihtiras karşısında, ancak emanet bilinci ve kanaat idraki gibi temel İslâmî değerlerle mücehhez kişiler galip gelebilir. Böyle değerlerden yoksun vârisler için dünyanın hiçbir zenginliği, miras olarak kifayet etmeyecektir. Dünya bir kanaat yurdudur. Mutmain olunacak yer cennettir. Ahiret yurdunun ebedîliği (sonsuzluğu) bunun içindir.

Bu nedenle ebeveynin önemli bir sorumluluğu, çocukları için maddi zenginlikle birlikte (hatta daha öncelikli olarak) tükenmez bir miras bırakmaya çalışmak olmalıdır. O mirasın ne olduğunu ise Hz. Peygamber (sav) şöyle ifade etmiştir: "Hiçbir baba (ebeveyn), çocuklarına güzel ahlaktan daha büyük bir miras bırakamaz." Bir başka hadis-i şerifinde "İslam, güzel ahlâktır" buyurması da en büyük mirasın İslam'ın ta kendisi olduğunu göstermektedir.. İslam ahlâkı, insanın çocuklarına bırakacağı en büyük mirastır.

Maddî olanın tükenecek olmasına karşın güzel ahlâk (İslam'ın hayat veren ilkeleri), işlendikçe artan ve bereketlenen bir mirastır. Aynı zamanda maddî zenginliğin de teminatı sayılır. Güzel ahlâklı vârislerin elindeki zenginliğin, mûrisin amel defterini iyilik bakımından zenginleştirmeye devam edecek olması da cabası. Nitekim İslam'ın hayat ölçüleriyle terbiye edilmiş (eğitilmiş/yetiştirilmiş) her çocuk, hem en büyük mirasın vârisi, hem de mûrisin emeğinin daimî meyvesi olmuş demektir. Güzel ahlâklı hiçbir çocuk, maddî servet içerisinde yüzen çocuklardan daha talihsiz sayılmaz. Esasen kuşandığı değerler bakımından onurlu ve şerefli bir hayata edep ve ahlâk fukarası zenginlerden daha yakındır. Çünkü ahlâklı bir insanın fakirliği, ahlâksız bir insanın zenginliğinden her halükârda daha iyidir.

Allah, bizleri en güzel mirasın vârisleri ve mûrisleri eylesin. Bizi ve çocuklarımızı fıtraten güzel kıldığı gibi ahlâken de güzel olanlardan eylesin..



2890 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

KADİR GECESİ BİR BAŞLANGIÇTIR - 08/05/2021
Kadir Gecesi Bir Başlangıçtır
NAMAZIN RUHU: ALLAH'I ANMAK - 25/05/2020
Namazla alakalı üzerinde önemle durulan husus, şeklinden ziyade anlam ve ruhuyla alakalıdır. Bu bağlamda namazın, insanın bireysel ve sosyal hayatındaki potansiyel etkisine ve anlamına işaret eden ayetler üzerinde tefekkür etmek elzemdir.
NAMAZ BİR LÜTUFTUR - 21/05/2020
İslam’da ibadet denince akla ilk gelen, dış görünüşü itibariyle bir takım şekil, zikir ve kıraatten ibaret fakat gerçek mahiyeti, Yaratıcı kudret karşısında derin bir huşu ve içten bir münacat olan namaz ibadetidir.
İLETİŞİM ÇAĞINDA BİLGİNİN YÖNETİMİ: DİJİTAL YAYINCILIK - 23/02/2020
Genç kuşakların ve özellikle ilk oyuncakları elektronik cihazlar olan günümüz çocuklarının hayat tasavvurları, istikametleri ve istikballeri, onların ellerinden düşürmedikleri akıllı cihazlarında yer alabilenler tarafından belirlenecektir..
İNSAN, ŞEYLERİN NESİ OLUR? - 04/01/2020
“İnsan nedir?” sorusuna dair en temel yargının, “İnsan şeydir.” önermesi olduğunu düşünüyorum. Bu önerme, her ne kadar ağyârını mâni olmasa da efrâdını câmi bir tanımdır. Zira insan, ontolojik bakımdan bir “şey”dir.
ERDEMLİ HAYATIN SACAYAĞI ÜÇ ORGAN - 21/09/2019
İnsan bedeninde hayatî öneme sahip üç organ var ki bunlar, onun sadece yaşamasını değil, hayatının kalitesini de tayin eder. Birbirleriyle sıkı etkileşim içinde olan bu organlar, ancak birlikte sıhhatli olursa insanın sağlık ve izzetine vesile olur
EN BÜYÜK GÜVENCE - 19/06/2019
Çocukluğumuzun güvencesi insanlar vardı hayatımızda. Şimdi büyüdük ve güvencesi olduk çocuklarımızın. Ne var ki büyüse de bir güvence arıyor insan. Hem güven kadar neye ihtiyaç duyurulur ki?
KELİMELER ELE VERİR - 13/06/2019
Herhangi bir meramı anlatmak için kullanılan kelimelerin, muhatabı bilinçaltı gerçeklere ulaştıracak kodlar barındırdığı üzerinde bir tedebbür denemesi... Kelimelerimiz, kimliğimizdir.
ÇOCUKLARIMI NASIL TERBİYE ETMELİYİM? - 08/06/2019
Çocuk terbiyesi, günümüzde her ne kadar eğitim-öğretim (talim-terbiye) misyonuyla okullara (öğretmenlere) yüklenmiş gibi görünse de bu iş aslen ebeveynin görevidir. İşte "Ne olmalıyım?" sorusuna İslamî perspektiften birkaç cevap:
 Devamı
Üye Girişi
Aktif Ziyaretçi13
Bugün Toplam1185
Toplam Ziyaret5020200
MAKALELER
EĞİTİM SUNUMLARI