• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/insanveislam.org/
  • https://twitter.com/insanuislam











Abdurrahman AKBAŞ
a.akbas25@hotmail.com
SADAKAT, KİŞİYE DEĞİL, SÖZE BAĞLILIKTIR
11/11/2018

İnsanın bütün ilişki ve irtibatlarının odağında olması gereken bir kavram vardır: Sadakat.

Sadakat; doğru olmak, sözünde durmak ve sözünü yerine getirmek anlamına gelen sadaka (صدق) fiilinden türemiş bir ahlâk terimidir. "Doğruluk ve dürüstlük üzerine kurulmuş samimi ve sağlam dostluk, kalp doğruluğu, içten bağlılık" anlamlarına gelir. (DİA)

Sadakat, insanın Allah'a kulluktaki kıvamının göstergesidir. Sadakat, müminler arasında güven ve muhabbeti tesis edip fertleri ümmete dönüştürecek eşsiz bir değer; müminler arasındaki vahdet ve samimiyetin de teminatıdır. 

Esasen sadakat, en kısa tabirle "ahde vefa" demektir. Herhangi bir kişiye ve nesneye değil, verilen söze bağlılıktır. Yani sadakatte ikinci taraf, kendisine söz verilenden ziyade bizzat sözün kendisidir.

S
öze bağlılık; kişiye zamana ve zemine göre tutum değişikliğine sebep olmaz. Muhatabın hal ve tavrında değişiklik olsa da verilen söze bağlılık devam ettirilir. Erdemli olan davranış da budur. 

Verilen sözün olmazsa olmaz vasıflarından biri, Kur'an ve sünnetle mutabık olmasıdır. Zira b
atıl olan hiçbir söze sadık kalmak gerektiğinden bahsedilemez. Kaldı ki, yanlışa ve batıla sadık kalmak, insanı dünyevî ve uhrevî müeyyidelere muhatap kılar. Böyle bir bağlılığı "sadakat "kavramıyla değil de "felaket" kavramıyla ifade etmek daha doğru olur.

İşte bu yüzden verilen sözün meşruiyeti önemlidir. Sadakate müstehak sözlerin adamı olmak gerekir. İnsan, ancak Kur'an ve sünnetin onaylayacağı (meşru) sözler vermeli ve sözlerine bağlı kalmak için elinden geleni yapmalıdır. Sadakat gösterilmesi gereken ilk söz ise, kadim bir şehadet sözüdür. Bu söz, "Sizin Rabbiniz ben değil miyim?" îlahî sorusuna insanoğlunun verdiği "Evet, şahit olduk (ki sensin Rabbimiz)" cevabıdır. (A'raf, 7/172.)

Bu, öylesine kapsamlı, öylesine kati bir sözdür ki hayatın tamamını kapsayacak sonuçları bulunmaktadır. Bu söz, insanın, doğumundan ölümüne kadar her hal ve şartta Allah'ın takdirine ve hükmüne ram olmayı ahdetmesidir. Bu ahit, hayat boyu ilahî emre amade olmayı gerektirir.

Bezm-i elestte "evet, şahidim" dediğini hatırlamayan müslümanlar bilmelidir ki, İslam'ın cümle kapısı olan "kelime-i şehadet" de aynı manada bir sözdür: 

"Şahidim ki Allah'tan başka ilah yoktur. Ve şahidim ki Hz. Muhammed, Allah'ın kulu ve elçisidir."

Bu şehadet sözü tam bir manifestodur. İnsanın, Rab olarak Allah'tan başkasını kabul etmeyeceğini ve Hz. Muhammed'in (sav) yolundan başka yol aramayacağını nefsine tembih ve dünyaya ilan etmesidir.

Ş
ahit olmak; görmek demektir. Şehadet alemindeki her şeyde kudret-i ilahînin tecellisine tanıklık etmektir.

Şahit olmak; ilan etmek demektir. İtkanını ikrar etmek ve dünyaya haykırmaktır. Yaşantıyla insanlar için örnek olmak; hal ve tavırla ilahî nizamın kemaline delil olmaktır.

Şahit olmak; O'nun varlığına, İlahlığına ve mutlak Rablığına inandığını (görürcesine) kesin bir dille beyan etmektir.

Rab olarak O, ibadet ve dua edilecek tek ilah, mutlak itaat edilecek tek kurdet ve yarattıklarının üzerinde tek otoritedir. O, beşerî plandaki her türlü otoritenin de nihaî kaynağıdır. Meşruiyeti O'na dayanmayan hangi otorite boyun eğilesidir?!

O'na şahit olmak; O'nu Rabb bilmektir. Bütün mevcudatı yaratan, yaşatan ve rızıklandıranın Allah olduğunu kabul etmektir. Her şeye son verecek olan da yine O'dur.

O halde;

Müslümana yaraşan, herşeyden önce bu söze sadakat göstermesi, bu söze bağlı kalmasıdır. İnsanın bu söze sadık kalması, diğer sözlerine de mukavemet ve itibar kazandıracaktır. Allah'a verilen söze sadık kalamayanların başka hangi sözüne itibar edilir ki?

...

Sadakat, evlilik müessesesinin de kilit taşıdır.
Burada beklenen, eşlerin birbirlerine sadık kalmaları değil, evlenirken birbirlerini her halükârda koruyup kollayıp saklayacaklarına dair verdikleri söze sadık kalmalarıdır.
Birbirlerine örtü olacaklarına Allah'ı şahit tutarak kavilleştikleri akitlerine sadık kalmalarıdır.
Taraflardan biri görevini ihmal ve aile hukukunu ihlal etse bile...
İntikam duygusuyla kavlinden dönenler, ancak kendilerine ihanet etmiş olacaktır.

Allah, sözü sıdk ile söyleyenlerden ve sözüne sadık olanlardan eylesin bizleri..



1587 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

KADİR GECESİ BİR BAŞLANGIÇTIR - 08/05/2021
Kadir Gecesi Bir Başlangıçtır
NAMAZIN RUHU: ALLAH'I ANMAK - 25/05/2020
Namazla alakalı üzerinde önemle durulan husus, şeklinden ziyade anlam ve ruhuyla alakalıdır. Bu bağlamda namazın, insanın bireysel ve sosyal hayatındaki potansiyel etkisine ve anlamına işaret eden ayetler üzerinde tefekkür etmek elzemdir.
NAMAZ BİR LÜTUFTUR - 21/05/2020
İslam’da ibadet denince akla ilk gelen, dış görünüşü itibariyle bir takım şekil, zikir ve kıraatten ibaret fakat gerçek mahiyeti, Yaratıcı kudret karşısında derin bir huşu ve içten bir münacat olan namaz ibadetidir.
İLETİŞİM ÇAĞINDA BİLGİNİN YÖNETİMİ: DİJİTAL YAYINCILIK - 23/02/2020
Genç kuşakların ve özellikle ilk oyuncakları elektronik cihazlar olan günümüz çocuklarının hayat tasavvurları, istikametleri ve istikballeri, onların ellerinden düşürmedikleri akıllı cihazlarında yer alabilenler tarafından belirlenecektir..
İNSAN, ŞEYLERİN NESİ OLUR? - 04/01/2020
“İnsan nedir?” sorusuna dair en temel yargının, “İnsan şeydir.” önermesi olduğunu düşünüyorum. Bu önerme, her ne kadar ağyârını mâni olmasa da efrâdını câmi bir tanımdır. Zira insan, ontolojik bakımdan bir “şey”dir.
ERDEMLİ HAYATIN SACAYAĞI ÜÇ ORGAN - 21/09/2019
İnsan bedeninde hayatî öneme sahip üç organ var ki bunlar, onun sadece yaşamasını değil, hayatının kalitesini de tayin eder. Birbirleriyle sıkı etkileşim içinde olan bu organlar, ancak birlikte sıhhatli olursa insanın sağlık ve izzetine vesile olur
EN BÜYÜK GÜVENCE - 19/06/2019
Çocukluğumuzun güvencesi insanlar vardı hayatımızda. Şimdi büyüdük ve güvencesi olduk çocuklarımızın. Ne var ki büyüse de bir güvence arıyor insan. Hem güven kadar neye ihtiyaç duyurulur ki?
KELİMELER ELE VERİR - 13/06/2019
Herhangi bir meramı anlatmak için kullanılan kelimelerin, muhatabı bilinçaltı gerçeklere ulaştıracak kodlar barındırdığı üzerinde bir tedebbür denemesi... Kelimelerimiz, kimliğimizdir.
ÇOCUKLARIMI NASIL TERBİYE ETMELİYİM? - 08/06/2019
Çocuk terbiyesi, günümüzde her ne kadar eğitim-öğretim (talim-terbiye) misyonuyla okullara (öğretmenlere) yüklenmiş gibi görünse de bu iş aslen ebeveynin görevidir. İşte "Ne olmalıyım?" sorusuna İslamî perspektiften birkaç cevap:
 Devamı
Üye Girişi
Aktif Ziyaretçi17
Bugün Toplam1116
Toplam Ziyaret5020131
MAKALELER
EĞİTİM SUNUMLARI