• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/insanveislam.org/
  • https://twitter.com/insanuislam











Dr. Nail ÇAM
nailcam09@hotmail.com
HADİS’İN İŞLEVSEL KILINMASINA DÂİR BİR ÖRNEK
29/05/2018

Sünnet denilince müslümanların aklına ilk önce, Hz. Peygamber'in kılık-kıyafet, âdâb ve ibadetlerdeki müstehaplarla ilgili uygulamaları gelmektedir. Fakat, Rasulullah'ın yüksek ahlâkına dair meziyetlerinin veya hukûkî, iktisâdî ve siyâsî uygulamalarının sünnet sayıldığına veya O’nun, bu veya başka alanlarla ilgili sünnetinin işlevsel kılınmaya çalışıldığına pek fazla rastlanılmamaktadır.


Sünnetle ilgili bu yargıdan sonra Sünnetin bize ulaşmış şekli olan hadisin, hayatımıza nasıl yön verebileceğini veya hadisin nasıl işlevselleştirilebileceğini bir hadis örneğinde anlamaya çalışalım.

اي العمل أحب الي الله؟  قال النبي: ادومه وان قل

“Ey Allah'ın rasulü! Allah'a en sevimli gelen amel hangisidir? Sorusuna Hz. Peygamber, az da olsa devamlı olandır” şeklinde cevap vermiştir.


Şimdi bu hadis ekseninde beraberce muhasebe yaparak, hayata dair kâr ve zararımızı ortaya koymaya çalışalım.

1- Aile içi iletişimin yok olmaya yüz tuttuğu ve aile değerlerinin çocuklarımıza aktarılamadığı günümüzde, ev ahalisiyle günlük yemek vs. gibi fırsatlarla 1 saat beraberce hasbihal edilerek geçirilse ayda 30 saat yani 1 gün 6 saat; yılda, 365 saat yani tam 15 gün devamlı surette beraberce zaman geçirilmiş olur. 

2- Yine aynı şekilde günlük 1 saat, mesleki alanla veya ihtiyaç duyulan alanla ilgili olarak harcansa yukarıdaki rakamlara ulaşılır. Zaman bulamamaktan şikayet eden bizlere muska/küpe olacak bir hesaptır bu. 


Ben, Hz. Peygamber'in şemâilini yazan bir hocamızın, bu eserini sadece Ramazan'larda sahurla mesainin başlaması arasındaki vakitte yazdığını hocamızın kendisinden dinlemiştim.

3- Günlük beş vakit namaz kılan biri, abdest vs. ile beraber namaza 1 saatini ayırsa yine yukarıdaki rakama ulaşır. 365 günün 15' ini sadece namazla geçirmiş olur. 50 yıl namaz kılmış olsa 50*15=750 gün, yani hiç kalkmadan 2 yıl namazla geçmiş olur.

4- Beş vakit namazda, ezan kaamet, tesbihat ve intikal tekbirleri ile beraber günlük 354 kez الله أكبر denilmektedir.

- Ezan, kaamet, tahiyyat ve tesbihatta günde 62 defa لا اله الا الله denilmektedir.

-  299 ar kez سبحان ربي الاعلي ve سبحان ربي العظيم denilmektedir.

- 138 kez الحمد الله denilmektedir. 

Bu zikirlerin toplamını, yaşanılan yaşa ve kılınan namaza göre siz hesaplayın.

5- Bir de meseleye, zayi ettiğimiz zaman zaviyesinden bakalım. Günde:

- 1 saat yemek

- 8 saat mesai

- 8 saat uyku 

- 1 saat ibadet

- 1 saat eğlence

- 1 saat ilgi alanıyla ilgili çalışma 

20 saat eder. Peki günün dört saati nerde? Bu 4 saat, ayda 120 kayıp saat demektir ki bu 5 gün eder. Yılda 60 gün yani 2 ay kaybolup gitti. Buna göre ömürdeki kayıp zamanı varın siz hesaplayın.

6- Dinimizde sadece İmanda toptancılık vardır. Zira inanılması gereken hususlar bir bütündür, cüzlere ayrılamaz; şuna inandım buna inanmadım denilemez. Buna mukabil İmani hususların dışındaki mevzularda perakendecilik esastır. 

- Günün belirli saatlerinde namaz kılınır. Hepsi, meşru bir mazeret yoksa bir vakitte toptan kılınamaz.  Toptan bir defada 1 yıllık, 10 yıllık, 50 yıllık namaz kılınamaz. Buna güç de yetmez. Diğer ibadetler de aynıdır. 

- Beşeri ve sosyal ilişkilerde de perakende çalışılır. Şart ve duruma göre  tavır belirlenir; herkese hak ettiği gibi davranılır. Hep kaba veya mülayim olunmaz.



1824 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

NAMAZ KIRAATİNDE TEKNOLOJİK CİHAZ KULLANMAK - 10/12/2020
Farz ve nafile namazlarda yazılı bir metinden, cep telefonundan, PC’den vs. okuyuşta bulunmak câiz midir? Sorusuna cevap bulunabilecek bir yazı.
NİÇİN KULLUKTA BULUNMALIYIZ? - 22/07/2020
Allahın cenneti ve cehennemi olmasa veya farz-ı muhal asiler cennete, itaatkârlar cehenneme girecek olsaydı bile, Allah ibadete layık olduğu için ibadet edebilmektir kulluk.
GENÇ KUŞAKLARI KENDİ EMEKLERİMİZLE HELÂK ETMEYELİM - 13/05/2020
Önce iman! Eyleme sevketme düşüncesi ile yaptığımız işler imansızlığa götürmesin gençlerimizi. Yanlış taktik neticede bizi, imansızlık ve inançsızlık için çaba sarfedenlerle aynı ligde top koşturuyor olmak gibi bir duruma sokabilir.
ALLAH’TAN KORKULUR MU? - 04/05/2020
Korkunç, çirkin, zararlı, şerli ve kötü olan şeyden korkulur. Türkçede kullandığımız şekliyle korkuyu bu gibi etkenler doğurur. Havfullah, haşyetullah ve takvallah korkuyla ne kadar ve nasıl ilintilidir?
İKİ ASLI, EKİNİ VE NESLİ HELAK ETMEK - 27/04/2020
Bakara 205. Âyet... Bir zihniyetin portresi..
CUMA MÜSTAKİL BİR NAMAZ MIDIR? - 20/03/2020
Eski ulemamızın bahis mevzuu yaptığı; fakat günümüzde sorgulanmadığı, gündem yapılmadığı ve dillendirilip yazılmadığı için pek bilinmeyen esaslı bir mevzuuyu ele alıp değerlendirmeyi size bıraktık.
İNSANIN İNSANA SECDE ETMESİ - 10/03/2020
Açıklanmaya ve izaha muhtaç olan bir rivayetti. Zira bu rivayet hakkında çok tartışmalar olmuş ve olmaktadır. Rivayetin senedi sahih olsa da metin tenkidi yöntemi ile anlamaya ve yorumlamaya çalıştık.
POZİTİF DÜŞÜNCE (TEFÂÜL) - 23/12/2019
Kolaylaştırın, zorlaştırmayın; müjdeleyin, nefret ettirmeyin! Her çığlığı aleyhte sanmayın! Belki o, müjde verecek; belki de sizi uyandıracak da tehlikeden kurtaracaktır.
YABANCI BİR KADINLA MUSÂFAHA YAPMAK - 02/10/2019
Dört mezhebin, yabancı bir kadınla musafaha yapmanın hükmü hususunda söylediklerini ve hükümlerine dayanak aldıkları akli ve nakli gerekçeleri ifade etmeye çalıştım.
 Devamı
Üye Girişi
Aktif Ziyaretçi11
Bugün Toplam963
Toplam Ziyaret5019978
MAKALELER
EĞİTİM SUNUMLARI