GIYBET VE NEMİME’NİN ZARARLARI
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اجْتَنِبُوا كَثِيراً مِّنَ الظَّنِّ إِنَّ بَعْضَ الظَّنِّ إِثْمٌ وَلَا تَجَسَّسُوا وَلَا يَغْتَب بَّعْضُكُم بَعْضاً أَيُحِبُّ أَحَدُكُمْ أَن يَأْكُلَ لَحْمَ أَخِيهِ مَيْتاً فَكَرِهْتُمُوهُ وَاتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ تَوَّابٌ رَّحِيمٌ:
“Ey inananlar! Zannın çoğundan sakının, zira zannın bir kısmı günahtır. Birbirinizin suçunu araştırmayın; kimse kimseyi çekiştirmesin; hangi biriniz ölü kardeşinin etini yemekten hoşlanır? Ondan tiksinirsiniz; Allah’tan sakının, şüphesiz Allah tevbeleri daima kabul edendir, acıyandır.” (HUCURAT SURESİ – 12. AYET)
Gıybet, bir Müslüman’ı duyduğu zaman hoşlanmayacağı bir şeyle anmaktır. Dini bakımdan bir zaruret yokken bir insanı kusuruyla anmak, gıybettir ve haramdır. Ahlak yönünden zayıf bulunan bir insanın, kıskandığı bir şahsı, halkın gözünden düşürmek için, onun vücudundaki veya soyundaki, giyinişindeki veya ahlakındaki kusurlarıyla çekiştirmesine GIYBET adı verilmiştir. Bu kötü davranış, nefse esaretin en çirkin bir örneği olmuştur.
Ebu Hüreyre (RA)’ın rivayetinde Peygamberimiz (SAV),şöyle buyuruyor:
“Gıybetin ne olduğunu bilir misiniz?” Ashap: “Allah ve Rasülü daha iyi bilendir.” dediler. Peygamber (SAV):“ Kardeşini hoşlanmayacağı bir şeyle anmandır.” buyurdular. Huzurunda olanlar tarafından: “Benim söylediğim şey kardeşimde mevcut olursa, gıybet olur mu? Görüşünüz nedir?” diye soruldu. Peygamberimiz (SAV): “Söylediğin şey onda olursa gıybet yapmış olursun. Şayet söylediğin şey onda bulunmazsa iftira etmiş olursun.” buyurdular.
Bir kimsenin din kardeşinin adının başına, onun vücudundaki bir arızayı ifade eden kelimeleri ekleyerek anması gıybettir ve haramdır. Bir şahıs bir Müslüman’ı hoş olmayan sıfatlarla tavsif edecek olursa gıybet suçunu işlemiş olur. Bir kişi din kardeşini babasında bulunan bir kusurla anacak olursa gıybet işlemiş olur. Kişinin kendi ayıpları varken başkasının ayıbını araştırması ve hele o kusurları toplumun arasında yayması ayıpların en büyüğüdür.
Ashab-ı Kiram’dan Abdullah B.Mesut şöyle demiştir: “Arkadaşlarımdan biri bana bir şey ulaştırdığı zaman, göğsüm kin ve düşmanlıktan selamette olduğu halde, ben onu size açıklamayı sevmem.”
Hz Aişe (RA) rivayet ediyor: “Peygamber (SAV)’e: Safiyye’den şöyle şöyle olması sana yeter. Demiştim. Bunun üzerine Peygamberimiz (SAV): “Sen öyle bir kelime söyledin ki, denizin suyu ile karıştırılmış olsaydı, elbette onu bozardı.” buyurdu.
Hz Aişe (RA)’ın, Peygamber (SAV)’in hanımlarından Hz Safiye (RA)’ın boyunun kısalığını ifade etmesi üzerine Peygamberimiz (SAV), bu ikazı yapmıştır.